Raktározás Budapesten

Raktározás Budapesten: venni vagy bérelni, az itt a kérdés!

A 2008-as évet megelőző időszak az ingatlanpiac korábban nem látott mértékű felfutását és felvirágzását hozta. Különösen igaz ez a logisztikai célú beruházásokra. Számtalan logisztika park mellett a nagy szolgáltatók is fejlesztették raktári kapacitásukat a felfutó gazdaság által teremtett piaci lehetőségek (és persze időnként némi ingatlan spekuláció) reményében. Ezek a remények azonban 2008-at követően gyorsan és látványosan szertefoszlottak. Jelenleg a piacon nem csak az elmúlt 10 évben megépült raktárakat kínálják bérletbe vagy eladásra, hanem az időközben megszűnt, összébb zsugorodott vállalkozások ingatlanjai is bekerültek a kínálatba. A budapesti raktározással kapcsolatos hirdetésekben nagyon vegyes képet láthatunk. A korszerű, valóban raktározási célból készült épületek mellett különböző (ipari) célból épült csarnokokat is találhatunk, amelyek színvonala, kialakítása bizony hagy maga után kívánnivalót.

Mit tegyen ebben a helyzetben az a vállalkozó, aki úgy dönt, hogy raktározási megoldásra van szüksége Budapesten vagy környékén?

Természetesen döntenie kell. De mint a címben is jeleztük, a döntés előtt meg kell találni a helyes kérdést, ami túlmutat a „raktárat vegyek vagy béreljek” problémán. Szerencsésebb feltenni azt a kérdést, hogy hol tart most a vállalkozásom, hová akarok eljutni és eközben milyen szolgáltatásokra van szükségem, mit várnak el tőlem a megrendelőim? Ha mindezeket a szempontokat sikerül átgondolni, és egy stratégiai keretbe beilleszteni, akkor megértjük azt, hogy valójában nem 2, hanem 3 lehetséges út áll előttünk raktár-logisztikai problémáink megoldásában.

  1. Az egyik lehetséges döntés a saját tulajdonú raktár Budapesten, amelyet a vállalkozás saját kezelésben üzemeltet. Itt egy tágabb értelmezésben nem választjuk el a raktárvásárlást a saját beruházásban történő megvalósítástól, mert bizonyos lényegi elemek azonosak. Mindkét esetben jelentős tőkét kell elvonni a cég eszközeiből nagyon rövid időn belül. Ez a tőke képletesen is és gyakorlatilag is „bebetonozásra kerül”. A megvásárolt vagy megépített raktárépület egy fajta kapacitást és működést biztosít, de nem ad lehetőséget a rugalmasságra. Ezért elődlegesen azoknak javasolható, akik hosszútávon, egyenletesen és kiszámítható módon képesek működni. A saját tulajdonban működő raktárral természetesen együtt jár a folyamatos fenntartási feladatok megoldása, a raktár-logisztikai eszközök beszerzése és üzemben tartása, a humánerőforrás biztosítása és valamilyen logisztikai ügyviteli rendszer működtetése.
  2. Egy másik lehetséges döntés egy bérelt ingatlan az igen bőséges budapesti és Budapest környéki raktárkínálatból. Bár a bérleti szerződések számtalan formában tartalmazhatnak korlátozásokat, mégis azt mondhatjuk, hogy a saját tulajdonban lévő ingatlannal szemben a bérelt raktár használata jóval rugalmasabb és pénzügyileg kevésbé megterhelő.

Egy jól megválasztott telephely és persze egy jó szolgáltató esetén a bérelt terület mérete és természetesen havi költsége jobban tud igazodni a vállalkozás aktuális árukészletéhez. És emellett az sem utolsó szempont, hogy a krónikusan forráshiányos vállalkozásoknak nem kell egyszeri nagy befektetést kigazdálkodniuk, és ha a piac változik, akkor arra gyorsan és kevés fájdalommal tudnak reagálni. Viszont ők sem kerülhetik meg a raktár-logisztikai feladatok ellátásának megszervezését, az eszközök és az emberi erőforrás biztosítását. A bérelt raktári területtel szemben ez viszont kevésbé rugalmas terület, mert például egy erős szezonalitással működő cégnél komoly kihívást okozhat a megbízható munkaerő leépítése és ismételt felvétele, vagy a raktárban használt eszközök számának folyamatos változtatása.

Raktározás Budapesten dilemma hatékony megoldása?

Például úgy, ha kilépünk a kérdésben rejlő keretből, és nem az ingatlan megszerzésének módszerére koncentrálunk, hanem a problémára, amit meg akarunk oldani! Ekkor ugyanis megnyílik előttünk egy harmadik lehetőség, és már nem eladó, kiadó budapesti raktárak után böngészünk az ingatlan hirdetésekben, hanem megkeressük azt a raktár-logisztikai szolgáltatót, aki mindazt nyújtani tudja, amire szükségünk van. Optimális esetben ugyanis egy ilyen szolgáltató (Budapesten például a Gardia Logisztikai Kft., de vannak mások is) képes egy rugalmasan változó mértékű és havi költségű raktári csomagot biztosítani. Ennek a módszernek az a többlet előnye a másik két úttal összehasonlítva, hogy nem csak a rendelkezésre álló raktárterület mérete és költsége válik könnyebben kezelhetővé, hanem a teljes infrastruktúra is. Beleértve az emberi erőforrást, a raktár-logisztikai berendezéseket, sőt magát a raktározási rendszer megtervezését és ügyviteli rendszerének biztosítását. Budapesti raktár helyett budapesti raktárlogisztikai szolgáltatót választó cégek számtalan ajánlat közül válogathatnak, akár kapacitás, akár egyedi árukezelési sajátosságok tekintetében.

A Gardia Logisztikai Kft. például az ún. precíziós raktár-logisztikai szolgáltatások szakértője Budapesten és környékén

Olyan ügyfelekkel, akiknek a termékei egyediek, esetleg nagy értékűek, vagy éppen bonyolult, sok élőmunkát igényel a kezelésük. (Sok cikkszámból összeállított szállítmányok, sok fix vagy változó címre kiszállítva, átcsomagolva, felcímkézve stb.)